Welcome

Den komplette guide til stål- og alufælge

Der er intet mere lækkert end at have en bil, man er glad for. For at gøre sikkerheden og køreoplevelsen så god som mulig, er det dog altafgørende at have gode dæk og især gode fælge.

Modsat deres rygte er fælge ikke bare pynt på bilen, men teknologien bagved er ikke altid til at forstå og gennemskue. Derfor har vi samlet al vores viden i denne guide til fælge – så er du godt klædt på til at finde de fælge, der er helt rigtige for dig og din bil.

Hvad er en fælg?

Du ved nok godt, at stål- og alufælge er den ringformede del af hjulpet på køretøjer – så langt så godt. Men hvorfor er de vigtige for din sikkerhed? Fælge er altafgørende, fordi de optimerer køregenskaberne på din bil ved at stabilisere og støtte hjulene. Det er derfor ikke helt tilfældigt, hvilke fælge du vælger.

De mest anvendte materialer er aluminium og stål – og der er et enorm udvalg på markedet. De kommer i alle designs og farver, så der er noget til enhver smag. Men når du skal vælge fælge, er det ikke kun farver og designs, der spiller ind på det endelige valg.

Stål eller aluminium?

Tidligere anvendte man kun stålfælge – men de rustede hurtigt, holdt ikke længe og havde ofte en uhensigtsmæssig form. På grund af disse ting begyndte man i sin tid at lave alufælge, som i dag er det mest anvendte og oftest giver den bedste køreoplevelse.

Den primære grund til at nogle vælger stålfælge fremfor alufælge er prisen. Stål er billigere materiale end aluminium, og er lettere at vedligeholde, da man oftest kan banke buler og andre skader ud. Alligevel vælger de fleste alufælge, da materialet er kønnere at se på og vejer mindre, hvilket øger bilens køreegenskaber og hjælper på at spare på brændstof.

Fordele og ulemper ved alufælge

Der er mange gode grunde til at kaste penge efter et par gode alufælge til bilen. Det er en investering, som tjener sig selv ret hurtigt ind, da den markerer køreroplevelsen markant, særligt på brede og store dæk, som de fleste bilister i dag vælger.

Fordele:

  • De afleder bedre varme fra bremserne end stålfælge
  • Bilen får en flottere fremtoning og udseende
  • Har du brede dæk får bilen bedre vejgreb og en kortere bremselængde
  • Du sparer penge på brændstof grunden aluminiums lette vægt
  • Hurtigere acceleration så du kan nyde din bil mere

Ulemper:

  • Alufælge kræver meget rengøring og løbende vedligeholdelse for at holde pæne hele året rundt
  • De er dyrere i pris end stålfælge

Min personlige anbefaling

Når fordele og ulemper er ridset op, er der kun tilbage at tage en beslutning om, hvilke fælge du skal købe. Personligt synes jeg, de mange fordele ved alufælge ophøjer ulemperne. Køreglæden bliver optimeret, du sparer penge på brændstof, og så får du et æstetisk udseende, som stålfælge ikke kan leve op til. For mig er det et oplagt valg.

Så medmindre du er meget økonomisk presset, eller har meget imod at vedligeholde dine alufælge, så vil jeg anbefale dig flotte alufælge til din bil. Jeg håber, du er blevet klogere på, hvorfor fælge er vigtige, og finder frem til den fælg, der er helt rigtig for dig.