Welcome

Professionelt håndværk eller DIY?

DIY er meget op i tidsånden. Vi selvbygger, reparerer, renoverer og pusler med alt fra elinstallationer, havanlæg, VVS og træsløjd som aldrig før. Det skyldes flere faktorer:

  • Internettet – især YouTube har gjort det muligt at vi nu kan få adgang til håndværklig fagviden døgnet rundt. Professionelle såvel som fikse amatører fra hele verden deler ud af deres viden og kunnen. Internettet er en uudtømmelig kilde af værdifulde kompetencer
  • Godt og billigt værktøj – også håndværkernes værktøj har aldrig været mere tilgængeligt. Der er stadig forskel på professionelt og hobby værktøj. Men det er de samme fabrikanter der laver begge dele. Forskellen ligger ikke så meget i funktionalitet men i robusthed, og prisen. Hobbyværktøj er godt og billigt. Men mange fritidshåndværkere køber også professionelt værktøj.
  • Mere fritid – selv om der de seneste år har været pres på at vi igen skal arbejde mere, så har vi alligevel mere fritid en nogensinde. Det er ikke kun arbejdstiden der er blevet kortere. Den ekstra fritid skyldes også bedre transportmuligheder. Det giver også nogle ekstra timer om ugen.
  • Materialer – Der er nu altid en trælast eller et byggemarkedet indenfor daglig rækkevidde, uanset hvor i landet du bor. Du kan endda bestille alle byggematerialer fra sofaen, over Internettet. Før i tiden var det nærmest en professionel hemmelighed, hvor byggematerialer var til at få. I dag kan alle få fat i alt, når som helst, hvor som helst. Og materialerne er også blevet en hel del billigere.

Der er dog stadig brug for professionelle

På trods af DIY bølgen, er der også brug for professionelle håndværkere. De er nemlig også blevet bedre, hurtigere og mere alsidige. Det er sket pga. de samme faktorer som også har sat skub i DIY.

En dygtig tømrer eller snedker kan stadig gøre arbejdet en hel del hurtigere end selv den bedste fritidshåndværker. De har også adgang til YouTube, og værktøjet er også blevet bedre og billigere for dem.

Derfor er forspringet de professionelle har overfor amatørerne slet ikke skrumpet. Det er måske hvad mange tror, men det passer ikke. Godt håndværk kræver simpelthen masser af erfaring. Effektivitet kræver rutine. Og intet af det kan man få ved at abonnere på en YouTube kanal.

Godt håndværk kommer af erfaring og rutine.

Mange fritidshåndværkere lærer det den hårde vej. De påtager sig alt for store og ambitiøse projekter. Og det kan blive en dyr affære. Der er mange måder hvorpå et tømrer/snedker projekt kan kuldsejle. Du har måske valgt forkerte materialer. Eller du har fulgt en ikke optimal vejledning. Eller du mangler simpelthen de håndværklige evner.

Det er nemt at begynde på noget, men ikke altid så nemt at se det igennem. Mange undervurderer også tidsforbruget.

Når du laver noget for første gang, eller har lavet det kun et par gange, er det typisk meget tidskrævende. Du skal jo hele tiden tænke med. Du er aldrig sikker om du har gjort alt rigtigt. Du er nødt til at afprøve og tjekke og måle alt dobbelt og tredobbelt.

Der findes mange dygtige fritidssnedkere. Men en professionel tømrer/snedker vil altid være hurtigere end en amatør. Og i mange tilfælde også billigere. Det gælder især når det drejer sig om større og mere komplekse projekter.